"צנצנת ההצלחות" מלווה את כיתות החינוך שלי כבר כמה שנים. הרעיון נולד מתוך רצון ללמד את הילדים להתבונן על ההצלחות שהם חווים ככיתה (קבוצה מגוונת) במהלך שהותם בבית הספר ובדרך הזו הם יתחילו להכיר ולרכוש את "שפת הערכה-עצמית".
ישנה חשיבות רבה לעבוד עם כלל הכיתה על ההצלחות המשותפות שלהם כי בסופו של דבר הם קבוצה שלומדת, משחקת ויוצרת במשך מספר שנים ביחד. כדי ליצור אקלים מיטבי וכיתה מגובשת אשר מצליחה לקבל את כולם, לנהוג בכבוד ובחברות, גורמת לכל אחד ואחת להרגיש רצויים ואהובים בכיתה ויודעים לראות את הטוב בכל אחד ואחת צריך לעבוד עמם על אמירת רפקלציה וקבלת ומתן משוב עמיתים.

שפת הערכה עצמית כוללת את המילים (רשימה חלקית):
-אחריות
-אתגר
– גאווה
– התמדה
-מסוגלות
– הקשבה
-פתרון בעיות
-שיתוף פעולה

איך ממלאים את הצנצנת?
1. בתחילת השנה, כאשר אני רק מתחילה ללמד את הילדים את "שפת הערכה-עצמית" אני זו שממלאה את הצנצנת תוך מתן משוב על מה שאני רואה ברמה הכיתתית.
הערה חשובה: המשוב שהם שומעים הינו ממוקד ואינו כולל אמירות כלליות שאין התלמידים יכולים ללמוד מהם.
דוגמאות:
-ראיתי שהקבוצה שיתפה פעולה במשימה בכך שהם עבדו ביחד, הקשיבו אחד לשני וחלקו בניהם את המשימות.
– אני רואה שלקחתם אחריות על ההתארגנות בבוקר וכך נעים מאוד להתחיל את היום.
– אני שמחה לראות שבמהלך השיעור אתם מנהלים שיח מכבד ומקשיבים אחד לשני ובדרך הזו מאוד נעים לנהל שיח בכיתה וללמוד אחד מהשני.
– אני גאה בכם שהצלחתם לפתור בכוחות עצמכם את הבעיה שחוויתם בהפסקה זה מראה על בגרות וגילוי אחריות.
– היום למדתם נושא חדש. אני גאה בכם שהשתתפתם בשיעור ולא ויתרם לעצמכם גם כאשר הנושא היה מאתגר.

2. במהלך השנה התלמידים הם אלו שאומרים את הרפלקציה וממלאים את הצנצנת.
הערה חשובה: רמת הרפלקציה משתנה לאורך השנה הן מבחינת ההמללה של התלמידים והן מבחינת אילו הצלחות נכנסות לצנצנת. פעולה או מעשה שהוא כבר בשגרה נחשב כהצלחה בגלל השימור אך לא בגלל שזה הישג חדש ולכן אני מבקשת מהילדים גם לחשוב על הצלחות חדשות שנובעות בעקבות אתגרים שהם חווים ומטרות שהצבנו לעצמנו ברמה הכיתתית.

מתי הילדים אומרים רפלקציה?
– אחרי ההפסקה התלמידים משתפים במה שהם עשו ומתוך כך אנחנו לומדים על ההצלחות שלנו. למשל: לשתף כמה שיותר חברים, לפתור בעיות לבדם, לראות חבר/ה עומדים לבד ולשתף אותם, להגיע בזמן לשיעור אחרי ההפסקה ולהתארגן לשיעור הבא.
-אחרי יום חופשי של המורה- אנחנו עוברים על מערכת השעות והתלמידים מספרים מה הם למדו בכל שיעור ואילו הצלחות היו להם: הקשיבו למורה, שמרו על הכללים, עזרו לחברים עם המשימות וכדומה.
– אחרי יציאות מחוץ לבית הספר וטקסים.
-בסיום יום לימודים או סיום שבוע.
-לאחר שיעורים שהיה בהם מיומנויות של: שיתוף פעולה, פתרון בעיות, יצירתיות ושילוב של טכנולוגיות.

מה עושים כאשר הצנצנת מתמלאת?
ילדי הכיתה מציעים כיצד הם רוצים לחגוג את ההצלחות שלהם, אנו עושים בחירות לגבי מהי ההפעלה המועדפת על רוב והכיתה וחוגגים יחדיו.

הצלחות אישיות:
לקראת סיום מחצית ראשונה אני אבקש מהתלמידים לכתוב בדף צנצנת ההצלחות שלי את סיכום המחצית שלהם תוך התייחסות אל ההצלחות שהם חוו והשיגו. את הדף הם ידביקו במחברת הערכה עצמית.

קישור להורדת הקובץ:
דף צנצנת ההצלחות שלי

צנצנת ההצלחות של הכיתה של דנה חייט

שתפו:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

תגובה אחת

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

פוסטים קשורים

הקול בראש

השנה אני אחנך לראשונה כיתה ה'. את הילדים והילדות אני מכירה כי אנחנו כבר שנתיים ביחד. המעבר בין ד' ל-ה', בין ילדוּת לנערוּת, צפוי להיות

רמזור חברתי

בשיעורי כישורי חיים אני מלמדת אותם כלים להתבוננות ולהתמודדות עם סוגיות חברתיות ורגשיות. בעקבות שיחה עם קולגות מתחום היעוץ קבלתי השראה ליצור את "הרמזור החברתי".

לראות את עצמי

מפגש שיח עם קבוצות של תלמידים ותלמידות כדי לאפשר להם להכיר ולאוהב את עצמם.ן. אפשרות 1: אני כותב.ת על עצמיכל ילד.ה כותב.ת על עצמו.ה:-מה אני

ט"ו בשבט- שיעורי עברית

שם המשימה חומרי למידה ניתוח שיר: "ברוש"אמצעים אמנותייםשיח אילו מסרים ניתן ללמוד מהשיר בהקשר למציאות שלנו? שיר "ברוש" העשרת השפה:פירוש פתגמים הקשורים ליער ועציםיצירת ציור

המגן שלי

אנחנו בימים של מלחמת "חרבות ברזל". זמנים קשים, מאתגרים ומורכבים אשר דורשים מכולנו להתאחד ולמצוא ביחד חוסן וחוזק כי המלחמה עוד ארוכה ועלינו לצעוד קדימה